Συνέντευξη για λογαριασμό της σελίδας larissagera παραχώρησε ο Ισπανός Pablo Martin Clemente, ιδρυτής της σελίδας AEL FC Spain στα κοινωνικά δίκτυα και συναισθηματικά "πολιτιγραφημένος" Λαρισαίος και φίλαθλος της ΑΕΛ.
Γειά σου Pablo, πρόσφατα παρεβρέθηκες στο AEL FC Arena για την αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Εθνικό ΝΚ Κατερίνης, αρχικά θα ήθελα να μου πεις, σε ποια περιοχή της Ισπανίας ζεις και ποια η σχέση σου με την πόλη της Λάρισας;
Είμαι από την Αλμερία, είναι μια σχετικά μικρή πόλη στο νοτιοανατολικό μέρος της Ισπανίας. Ζω και εργάζομαι στην Αλμερία. Η σχέση μου με τη Λάρισα είναι λόγω της κοπέλας μου, η ίδια είναι Λαρισαία και από όταν γνωριστήκαμε και επισκέφθηκα την πόλη αγάπησα το μέρος και αμέσως έμαθα, μέσω της οικογένειά της, για την ομάδα της ΑΕΛ. Από τότε δε σταμάτησα να ακολουθώ και να υποστηρίζω τους Βυσσινί.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκες στην Λάρισα;
Όχι, πρώτη φορά ήταν το 2021 και από τότε με κάθε ευκαιρία ερχόμαστε Λάρισα για να επισκεφτούμε συγγενείς και όπως σε αυτή την περίπτωση με λίγη τύχη αν έχει αγώνα η ΑΕΛ να πάμε γήπεδο.
Τι γνώριζες για την ιστορία της ΑΕΛ πριν αυτή την επαφή σου με πόλη και ομάδα;
Πριν γνωρίσω την κοπέλα μου και πριν επισκεφτώ τη Λάρισα δε γνώριζα τίποτα ούτε για την πόλη ούτε για την ομάδα. Πως άλλωστε να το γνωρίζει ένας Ισπανός από την άλλη άκρη της Ευρώπης; (γέλια) Φρόντισα όμως να διαβάσω πολύ για την ομάδα και να ενημερωθώ. Δύο πολύ σημαντικά άτομα για εμένα και μεγάλοι φαν της ΑΕΛ, ο Νίκος Χουλιαράς και ο Γιώργος Μιχαλουλης, με βοήθησαν στα πρώτα βήματα με πολλές πληροφορίες για την ομάδα και ήταν η αφορμή να κάνω και εγώ τη δική μου προσωπική μελέτη. Κάνω και ενημερωτικά βίντεο που υπάρχουν ανεβασμένα στο προφίλ μου σχετικά με την ιστορία της ΑΕΛ προκειμένου και άλλα άτομα που τυχόν να μην γνωρίζουν την πορεία της να μπορούν να μάθουν για αυτή με ένα ευχάριστο τρόπο.
Οπότε βασικός λόγος που πλέον δηλώνεις ΑΕΛ είναι η σύνδεση της με την πόλη;
Δεν θεωρώ πως είναι ένας συγκεκριμένος λόγος, λατρεύω την πόλη, τους ανθρώπους της και ανακάλυψα ένα νέο πάθος με την ΑΕΛ, την νιώθω σαν ομάδα μου από πάντα. Μου αρέσει πολυ το ποδόσφαιρο και πάντα ήμουν υπέρ στο να υποστηρίζουμε τοπικές ομάδες, η ΑΕΛ ήταν η ομάδα που εγώ αποφάσισα πως θέλω να ακολουθήσω και να στηρίξω. Άλλωστε γι’αυτό δημιούργησα και αυτή τη σελίδα για να δείξω και στον κόσμο της Ισπανίας την αγάπη μου για την ΑΕΛ και να τους κάνω να νιώσουν ότι νιώθω και εγώ και ποιος ξέρει, ίσως να αποκτήσουμε ολόκληρο fan group από την Ισπανία.
Κατά την πρόσφατη παρουσία σου στο γήπεδο σε είδαμε να σε φωτογραφίες με εκπροσώπους της διοίκησης και ανθρώπους της ομάδας, με ποιο τρόπο σε υποδέχθηκαν;
Με τον καλύτερο! Τον πιο θερμό και τον πιο φιλόξενο και τους ευχαριστώ όλους. Με πολλούς παίκτες είχα ήδη επικοινωνία από πριν μέσω του λογαριασμού μου όπου ανταλλάσσαμε μηνύματα και κυρίως με τους ισπανόφωνους για τους οποίους ήταν μεγάλη έκπληξη ένας Ισπανός να ακολουθεί και να στηρίζει την ομάδα. Όσο για τον κύριο αντιπρόεδρο και την υπέροχη φιλοξενία του, μεσολάβησε η κα Μαρία Barbero, με την οποία είχα προηγούμενη επικοινωνία, προκειμένου να συναντηθούμε όλοι και να γνωριστούμε από κοντά. Ήταν πραγματικά συγκινητική η υποδοχή όλων με μόνο μας αντίπαλο το χρόνο, καθώς ήμουν στη Λάρισα μόνο για το Σαββατοκύριακο και δεν πρόλαβα να οργανώσω κι άλλες δράσεις και συναντήσεις με κόσμο και φίλους που ήθελα να συναντήσω.
Με τους οργανωμένους φιλάθλους της ομάδας συναντήθηκες; Η από μέρους του υποδοχή πως ήταν;
Παρά τα πολλαπλά μηνύματα που είχα δεχθεί από τα παιδιά και τις άπειρες προσκλήσεις να γίνω ένα μαζί τους ενθαρρύνοντας την ομάδα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρεθώ μαζί τους στο γήπεδο, βρέθηκα ωστόσο με αρκετούς εκτός γηπέδου και έδωσα υπόσχεση την επόμενη φορά να είμαι μαζί τους! Θα ήταν τιμή μου.
Ποια Ισπανική ομάδα τα χαρακτήριζες ως το παράλληλο, το alter ego της ΑΕΛ;
Δεν μου έχει γίνει ποτέ αυτή η ερώτηση, αλλά αν το σκεφτώ και προσπαθήσω να κάνω μια σύνδεση, θα μπορούσε να είναι η Real Zaragoza. Μια ομάδα με σπουδαία ιστορία που έχει μάλιστα αρκετούς τίτλους κυπέλλου και έχει παίξει στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υποφέρει αρκετά και δεν έχει περάσει τις καλύτερες στιγμές της. Ακόμα κι έτσι, η πόλη πάντα τη στηρίζει και πάντα περιμένει την ομάδα να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία.
Επί τη ευκαιρία από την Ισπανία ποια ομάδα υποστηρίζεις, πρόκειται για την ομάδα της πόλης σου;
Ναι εννοείται, στην Ισπανία υποστηρίζω μόνο την ομάδα της πόλης μου, την Αλμερία!
Το γεγονός της ομοιογένειας, καθώς η ΑΕΛ κατέκτησε πρωτάθλημα αποκλειστικά με Θεσσαλούς ποδοσφαιριστές δεν θυμίζει αρκετά την περίπτωση της Athletic Bilbao;
Ακριβώς! Μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερο που το γνωρίζεις! Η περίπτωση του Μπιλμπάο είναι πολύ μοναδική και ιδιαίτερα σεβαστή. Ήταν μια άλλη ομάδα που σκέφτηκα καθώς και η ΑΕΛ έτσι το έκανε με τον πρώτο της τίτλο σε κύπελλο και πρωτάθλημα.
Ενδιαφέρουσα η απάντηση σου, καθώς αν κάτι θαυμάζουμε, πέρα από το ποδοσφαιρικό θέαμα, στο Ισπανικό ποδόσφαιρο είναι η στήριξη φιλάθλων στις κατά τόπους ομάδες ανεξαρτήτως κατηγορίας. Κάτι που διακρίνει την ΑΕΛ από τις υπόλοιπες ομάδες της Ελληνικής ενδοχώρας, όπως ενδεχομένως γνωρίζεις, είναι το αποκλειστικό δέσιμο πόλης και ομάδας, καθώς στην Λάρισα δεν υπάρχει σύνδεσμος φιλάθλων άλλης Ελληνικής ομάδας, ενώ σε αρκετές από από τις υπόλοιπες περιφερειακές πόλεις παρατηρείται το φαινόμενο η πλατιά μάζα να υποστηρίζει κυρίως τις ομάδες του "big6", παρατηρείται στην Ισπανία κάτι αντίστοιχο;
Πολύ ωραία ερώτηση, ναι, το γνωρίζω και το λατρεύω αυτο! Εδώ στην Ισπανία συμβαίνει το ίδιο όπως στην Ελλάδα και σχεδόν πάντα σε μικρότερες πόλεις υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, φανς,που υποστηρίζουν μόνο μεγαλύτερες ομάδες. Θα έλεγα ότι στην Ισπανία εκεί που συμβαίνει λιγότερο αυτό είναι στη Χώρα των Βάσκων όπου υποστηρίζουν μόνο την Atlhetic Bilbao στο Μπιλμπάο και τη Real Sociedad στο Σαν Σεμπαστιάν.
Για το Ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά τι εικόνα έχεις;
Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το πάθος και η αγάπη των φιλάθλων. Από την Ισπανία βλέπουμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες υποστηρίζουν τις ομάδες τους και πώς ζουν τους αγώνες. Μπορεί να μην είναι στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά το επίπεδο είναι πολύ καλό και αυτό φαίνεται από τη συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων και την εθνική ομάδα.
Επιστρέφοντας στα ζητήματα της ομάδας, γνωρίζεις συνθήματα της ΑΕΛ; Ποιο ή ποια είναι τα αγαπημένα σου;
Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω με τη γλώσσα είναι και αυτό!!! Προσπάθησα πραγματικά να μάθω μερικά και πόσο μάλλον για να τα χρησιμοποιήσω αλλά ακόμα είμαι σε βασικό επίπεδο χαχα. Από τα πρώτα που έμαθα και δεν σταματώ να το λέω είναι και αυτό που έχω ανεβασμένο στο προφίλ μου:
https://www.instagram.com/reel/DDPODyZodj2/?igsh=azllYjdvemJsYzEy
Ερχόμενοι τώρα στην σελίδα AEL FC Spain που δημιούργησες, πως αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες σου την αγάπη σου για την ΑΕΛ, βρίσκει αντίκτυπο στο εκεί κοινό, προκειμένου όπως ανέφερες παραπάνω να δημιουργηθεί και εκεί μια κοινότητα φιλάθλων της ΑΕΛ;
Στην αρχή μπορώ να πω πως είχα σχεδόν αποκλειστική ανταπόκριση από Έλληνες μόνο. Με τον καιρό όμως έφτασα στο σημείο που πολλοί συνάδελφοι μου από τη δουλειά, φίλοι μου και συγγενείς με τους οποίους μοιράζομαι νέα της ΑΕΛ και πλέον με ρωτάνε πως μπορούν αν δουν και αυτοί τους αγώνες online, πως καταλήγει το σκορ, με ποιες ομάδες παίζουμε μετά κλπ. Σιγά σιγά κερδίζω το ενδιαφέρον τους και πιστεύω κάτι καλό θα βγει!
Γνωρίζεις αν υπάρχουν και Λαρισαίοι οι Έλληνες της Ισπανίας που σε ακολουθούν;
Ναι, υπάρχουν, ελάχιστοι αλλά υπάρχουν και μάλιστα από κοντινές πόλεις από εδώ που ζω. Είμαστε σε επικοινωνία και πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν με ακολούθησαν και πρώτο μιλήσαμε, ένιωθα λες και βρήκα εγώ συμπατριώτη μου σε ένα μακρινό μέρος..
Στον μακρινό Καναδά υπάρχει ήδη η ΑΕΛ Καναδά, γνωρίζεις για την συγκεκριμένη ομάδα, είναι μέσα στις σκέψεις σου κάτι αντίστοιχο σε ερασιτεχνικό επίπεδο στην Ισπανία;
Ναι, το γνωρίζω, τους είχα βρει στο Facebook. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον αλλά αν γινόταν αυτό θα ήταν καταπληκτικό και φυσικά θα το επιδιώξω!
*διεξαγωγή της συνέντευξης συνέβαλε η Λαρισαία σύντροφος του Pablo, Φιλίτσα, βοηθώντας τον στην χρήση της Ελληνικής γλώσσας.
*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Pablo, καθώς και από τους φωτογράφους κ. Κώστα Τσομάκο και κ. Κωνσταντίνο Πουσιά κατόπιν επιλογής του ιδίου.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου